Fltt... Fltt... Fltt!

10-10-2013 21:20

'Fltt... Fltt... Fltt...' Zo klinkt het geluid van een fluithaas ongeveer. Aan dit gefluit heeft hij dan ook zijn Nederlandse naam te danken: fluithaas. Voor het maken van dit geluid heeft hij natuurlijk stembanden nodig. En die zitten in het strottenhoofd van de fluithaas. Aan de voorkant van het strottenhoofd bevindt zich het schildkraakbeen. Daarachter liggen de stembanden. De stembanden zijn twee vliezen die kunnen trillen. Aan de bovenkant van het strottenhoofd bevindt zich het tongbeen. In het strottenhoofd zitten twee kleine bekerkraakbeentjes. Tussen de bekerkraakbeentjes en het schildkraakbeen liggen de stembanden. De bekerkraakbeentjes kunnen de stembanden van elkaar af en naar elkaar toe bewegen. De spleet tussen de stembanden heet de stemspleet. Om geluid te maken, brengt de fluithaas zijn stembanden dicht bij elkaar en door de lucht die bij het inademen naar binnen stroot gaan de stembanden tirllen. Bij de fluithaas staan de stembanden strakker dan bij mensen. Ze hebben een hoge fluit, en een hoge toon ontstaat als de stembanden strak gespannen staat en ze dus sneller gaan trillen. Verder zijn de stembanden van de fluithaas en de mens hetzelfde. Alleen het formaat niet. 

 

Doorzoek de website

Gefluit

De fluithaas heeft zijn naam niet alleen te danken aan het feit dat hij bij de orde van de haasachtigen hoort, maar ook door het geluid dat hij maakt. Het "gefluit". Bij de  film pjes hoort u dit gefluit. 

Warmbloedig? Koudbloedig?

De fluithaas is warmbloedig, want het is een zoogdier. Omdat de fluithaas warmbloedig is, heeft dit dier geen winterslaap nodig. De fluithaas heeft een constante lichaamstemperatuur.

 

Verbranding

De fluithaas heeft verbranding in het lichaam nodig, anders gaan zijn cellen dood, en zo ook het beest zelf. Voor verbranding is een brandstof nodig. Bij de fluithaas is die brandstof voor het grootste deel glucose. Dit haalt hij uit planten, want het is een herbivoor, een planteneter. Glucose komt in planten terecht door fotosynthese.